Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Marşı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ MARŞI ÜZERİNE

Cumhuriyetimizin 100. Yılında; üniversitemizin bir marşının olması gerektiği düşüncesi besteci ve eğitimci Prof. Uğur Türkmen tarafından dile getirildi.

            Türkmen, daha önce birkaç eserini bestelediği şair Esat Anık ile fikrini paylaştı.

            Bir gece yarısı şairden gelen mesaj sanırız duygularına tercüman olacaktır.

“Şimdi bitirebildim sayın hocam. Birkaç deneme yaptım, yırtıp attım. Ama artık içime sindi. İnşallah beğenirsiniz. Tekniği 7’li hece ölçüsü, döner ayaklı”

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ MARŞI

Çanakkale içinde

On sekiz Mart yaşıyor,

Bizim üniversite

Geleceğe taşıyor.

 

İlimde öncü okul

Bilimde öncü okul

Ülkemde öncü okul;

O kendini aşıyor.

 

İlerlemede yolu

Başarılarla dolu

Türkiye'nin okulu

Eğitimle coşuyor.

 

Cehle karşı savaşta

Dostlukta ve barışta

İlmen aydınlanışta

Dünyaları taşıyor.

 

Gönüller birincisi

Ülkemizin incisi

Binlerce öğrencisi

Yarınlara koşuyor.

 

Zaferin beldesinde (şehitler beldesinde)

Ay Yıldız gölgesinde

Çanakkale içinde

On sekiz Mart yaşıyor

         Türkmen kısa bir sürede eseri besteledi ve ilk olarak Devlet Konservatuvarı (şimdiki adı Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi) öğrencileri ve eğitimcileri ile paylaştı. Eğitimci ve öğrenciler tarafından beğenilen, piyano eşlikli olarak bestelenen marşın Öğretim Üyesi Doç. Bahadır Çokamay tarafından orkestra düzenlemesi yapıldı.

Marş; ilk kez, Konservatuvar orkestrası ve Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalı Korosu tarafından üniversitemiz 2023-2024 eğitim öğretim yılı akademik açılış töreninde seslendirildi. 

Marş; 6.07.2023 tarihli, 08/1-19 sayılı senatoda aşağıdaki ifadeler ile kabul edildi.

Üniversitemiz Devlet Konservatuvarı Müdürü̈ Prof. Dr. Uğur TÜRKMEN tarafından bestelenen Üniversitemiz Marşı’nın söz ve notalarının Konservatuvar Müdürlüğü’nün 14/06/2023 tarihli ve 2300126509 sayılı yazısı ekinde önerildiği sekliyle kabulüne oy birliği ile karar verildi.

Söz Yazarı: Esat Anık

1954 Kütahya doğumludur. Kütahya Şiir Sevenler Derneği Başkanlığını yürütür. 2008 Yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından «Kütahya Halk Şairi» olarak ödüllendirilir. Şiirlerinde «Esadî» mahlasını kullanır. Şiirlerini «Mesela» adıyla kitaplaştırır. Türk milletini «Şair», şairi ise «Milletin Sözcüsü» olarak tanımlayan Anık; ÇOMÜ marşı için şunları söyler:

«Uğur Türkmen Bey’le yolumuz ilk kez 2005 yılında kesişti ve Kütahya Güzel Sanatlar Lisesi Marşı ortak eserimizle dostluğumuzu pekiştirdik. Yakın bir tarihte Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Marşı düşüncesini belirtmişti ve çalışmaya başladık. Bu eser onurumuzdur»

Besteci: Uğur Türkmen

1971 yılında Kütahya’da doğdu.  İlk-orta ve lise öğrenimini Kütahya’da tamamladı.  1993 yılında Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Bölümünü bitirdi. 1996 yılında yüksek lisansını, 2005 yılında ise “doktorasını” tamamladı. 2010 yılında doçent, 2017 yılında profesör oldu.            

Türkmen’in ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılarda bildirileri, mesleki ve hakemli dergilerde makaleleri, “müzik eğitimi, oda müziği/orkestra, çocuk ve gençlik şarkıları” alanlarında kitapları yayınlandı. Türkmen; Kütahya Ahmet Yakupoğlu Güzel Sanatlar Lisesi, Afyonkarahisar Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu, Afyonkarahisar İbrahim Alimoğlu Kültür Sanat Derneği, Afyon Korolar Şenliği Marşlarının da bestecisidir.

Marşın stüdyo kaydı Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Anabilim dalı öğrencileri tarafından, şef Mete Gökçe yönetiminde ve Müzik Teknisyeni Buğra Karaçay yönetmenliğinde yapıldı.